Loading...
Bag:(0)

Uw winkelwagen bevat geen artikelen.

WAT IS LEDVERLICHTING?

Wat is LED?

copyright led picture lampenmaken.nl

LED staat voor Light Emitting Diode. In de LED lamp zit een diode die electriciteit omzet in licht. Het grote voordeel van LED is dat de diode nauwelijks warmte verliest. 

In de ouderwetse gloeilamp zit een gloeidraad. Die gloeidraad wordt erg warm. Met die warmte verspilt de gloeilamp de nodige electriciteit. Zonde, want we willen immers alleen licht. De LED lamp werkt veel slimmer. Bijna 80% van de benodigde electriciteit gebruikt hij voor licht.

Andere voordelen van de LED's zijn bijvoorbeeld hun enorme levensduur. Een LED-lamp kan wel tot 11 jaar meegaan. Daarnaast worden ze nauwelijks warm en kun je ineens veel meer op het gebied van verlichting. De afstand tussen de lamp en zijn omhulsel mag heel klein zijn. Tenslotte zitten in de LED lampen niet de giftige stoffen die in de spaarlampen wezig zijn.

Natuurlijk zitten aan LED lampen ook nadelen. Het belangrijkste is de prijs. Uiteindelijk verdien je de lamp wel terug. Maar de aanschafprijs kan een behoorlijke drempel zijn. Led lampen geven ook minder fel licht af dan andere lampen. Voor een goed verlichte werkplek is LED minder geschikt.

LED-lampen zijn verkrijgbaar in wit licht, warm wit licht en in kleur. Gekleurd LED wordt ook wel RGB genoemd. Deze afkorting staat voor Red Green en Bleu.

Lees meer over ledverlichting en zuinig omgaan met energie op Milieu Centraal.

banner milieu centraal

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.