Loading...
Bag:(0)

Uw winkelwagen bevat geen artikelen.

WAT IS LEDVERLICHTING?

Wat is LED?

copyright led picture lampenmaken.nl

LED staat voor Light Emitting Diode. In de LED lamp zit een diode die electriciteit omzet in licht. Het grote voordeel van LED is dat de diode nauwelijks warmte verliest. 

In de ouderwetse gloeilamp zit een gloeidraad. Die gloeidraad wordt erg warm. Met die warmte verspilt de gloeilamp de nodige electriciteit. Zonde, want we willen immers alleen licht. De LED lamp werkt veel slimmer. Bijna 80% van de benodigde electriciteit gebruikt hij voor licht.

Andere voordelen van de LED's zijn bijvoorbeeld hun enorme levensduur. Een LED-lamp kan wel tot 10 tot 20 jaar meegaan. Daarnaast worden ze nauwelijks warm en kun je ineens veel meer op het gebied van verlichting. De afstand tussen de lamp en zijn omhulsel mag heel klein zijn. Tenslotte zitten in de LED lampen niet de giftige stoffen die in de spaarlampen aanwezig zijn.

Natuurlijk zitten aan LED lampen ook nadelen. Het belangrijkste is de prijs, maar uiteindelijk verdien je de lamp terug door de lange levensduur. Led lampen geven ook wat minder fel licht af dan andere lampen. Voor een goed verlichte werkplek is LED minder geschikt. Het is wel een prima sfeerverlichting. 

LED-lampen zijn verkrijgbaar in wit licht, warm wit licht en in kleur. Gekleurd LED wordt ook wel RGB genoemd. Deze afkorting staat voor Red Green en Bleu. Je zou het bijna niet geloven, maar met deze 3 kunnen meer dan 16 miljoen verschillende kleuren gemaakt worden. De kleur rood heeft 256 tinten, van bijna wit naar rozerood naar zo donkerrood dat het bijna zwart is. Dat geldt ook voor geel en blauw. Elk van die tinten kan met de twee anderen gecombineerd worden en dat levert dus miljoenen kleurencombinaties op. 

Lees meer over ledverlichting en zuinig omgaan met energie op Milieu Centraal.

banner milieu centraal