Loading...
Bag:(0)

Uw winkelwagen bevat geen artikelen.

MEERDERE SNOEREN AANSLUITEN

lamp van potjes en potten van glas

 

Een lamp maken met meerdere elektriciteitsdraden is minder lastig dan het lijkt. Het is wel belangrijk dat je het veilig doet. Wij kiezen daarom voor de Wago 222 verbindingsklem, ook wel connector of lasklem genoemd.

De klemmetjes zijn stevig en veiliger dan kroonsteentjes. We hebben ze voor 2, 3 en 5 draden. Hieronder laten we je in een aantal stappen zien hoe je een verschillende lampsnoeren aansluit op één stekker of één plafondplaatje met behulp van Wago klemmetjes.

Deze lamp is gemaakt door onze klant Marco Kienhuis. Hij heeft hiervoor grijs stone canvas lampsnoer gebruikt.

Stel nu dat de grijze snoeren waar de potjes aan hangen wit zijn en het snoer dat uit het plafond komt is zwart. Je gaat dan als volgt te werk: 

 

 

 

 

Stap 1 - Snoer strippen

Strip de buitenhoes van alle snoeren ruim af. Strip nu de blauwe en de bruine draden. De maat kun je afmeten op de achterkant van het lasklemmetje. 

strippen afmeten wago 222 lasklem

Stap 2 - Snoer vastzetten in de lasklem

Begin met het plafonddraad (of het draad waar de stekker aan zit). Klik een lipje omhoog. Steek het bruine draad in een klemmetje tot het niet verder kan en druk het lipje naar beneden.  

vastmaken snoeren in wago 222 lasklem

Stap 3 - bruine en blauwe draad splitsen

Doe nu het blauwe draad op dezelfde manier in een ander klemmetje. 

hoe kan ik wago 222 lasklem

Stap 4 - andere snoeren aansluiten

Sluit nu de andere snoeren aan door de blauwe bij de blauwe snoeren en de bruine bij de bruine snoeren te klikken. Heb je meer snoeren dan in de lasklem past? Dan moet je de draden doorlussen. 

aantal lampsnoeren vastzetten in 1 lamp

 Stap 5 - doorlussen voorbereiden

Voor de lamp in ons voorbeeld hadden we prima een lasklem met vijf aansluitpunten kunnen gebruiken. We hebben nu Wago connectoren van drie gebruikt om het principe van doorlussen te laten zien. Knip hiervoor een stukje 2-polig snoer van 5cm af. Verwijder de buitenhuls en strip het blauwe en bruine draadje aan beide uiteinden op dezelfde maat als de andere snoeren.

elektriciteitsdraad doorlussen snoer kroonsteen

 Stap 6 - doorlussen

Zet het blauwe draadje in het laatste gaatje van de "blauwe" klem en in het eerste gaatje van een nieuw klemmetje. Doe dit op dezelfde manier met het bruine stukje snoer. 

lussen - wago lasklem doorlussen

 Stap 7 - overige snoeren vastmaken

Zet nu de overige snoeren vast in de lasklemmen. 

meerdere lampsnoeren vastmaken op een punt

 

 Stap 8 - klemmen wegwerken en snoeren vastzetten

Het is belangrijk dat je geen lampen ophangt aan alleen de klemmetjes. De lasklemmen hebben extra ondersteuning nodig. Dit kan op verschillende manieren. 

Wanneer het voorwerp groot genoeg is, zoals de potjeslamp hierboven, dan kun je hoesjes voor de wago klem gebruken. Die zet je vast en hierin klik je de lasklemmen. De snoeren geef je extra steun met trekontlasters aan de bovenkant van het gat.

Bij een bosje snoeren in een hanglamp zet je alle snoeren samen vast met een tie-wrap. Boor een wat groter gat in een plafondkapje en daar kun je de klemmetjes en snoeren achter wegwerken. 

NB Zet alleen de gekleurde snoerhoes vast en niet de losse blauwe/bruine draadjes!

 

5 Artikel(en)

Stel een Aflopende Directie in
per pagina

Rooster  Lijst 

5 Artikel(en)

Stel een Aflopende Directie in
per pagina

Rooster  Lijst