Loading...
Bag:(0)

Uw winkelwagen bevat geen artikelen.

LAMPENWOORDENBOEK

2-polig

2-poligHuis- tuin- en keukensnoer is meestal 2- of 3-polig. Tweepolig snoer kun je gebruiken voor lampen of voor huishoudelijke apparaten. Komt de lamp of het apparaat in aanraking met vocht of vloeistof, dan ben je verplicht om driepolig snoer te gebruiken. Bijvoorbeeld voor lampen in de badkamer of voor keukenmachines. In dit snoer zit een extra geel/groene aardedraad.

 

3-polig

3-poligZie 2-polig.

 

 

Draadeind

Zie schroefdraad.

Klemnippel

Zie trekontlaster

Lampframe

Het frame is de metalen binnenkant van de lampenkap in de vorm rond, ovaal, vierkant, rechthoekig of driehoekig.
. Het kan bestaan uit:

frames ringenTwee losse frames. In het bovenste frame zit een binnenring voor de fitting. De meeste frames hebben een opening voor grote fitting. Voor een kleine fitting gebruik je speciale verkleiners. De frames blijven vastzitten door het stevige lampfolie dat je er tussen maakt. Het lampfolie plak je met stof en dubbelzijdig plakband aan de ringen. 

vierkant frame lampenkapEen extra stevig vast frame. Dit frame is meer geschikt voor het plooien van transparante stoffen, zoals voile. Je kunt aan dit frame praktisch alles vastbinden, zoals takken of geregen kralen. 

Plafondkapje

plaatje plafondkapje Kapje dat over het kroonsteentje en plafondplaatje wordt geschoven en het zo netjes wegwerkt.

Schroefdraad

Ook wel draadeind genoemd. Een holle buis met groeven aan de buitenkant waar je bijpassende moeren aan kan draaien om het vast te zetten in je lampvoet. De maat schroefdraad in lampen is altijd M10. E14 en E27 fittingen passen perfect op M10 schroefdraad. Het is verkrijgbaar in korte stukjes van 5cm en in lange stukken van 1 meter. 

schroefdraad draadeind tekening

Snoerstopper

Zie trekontlaster

Trekontlaster

Een trekontlaster zorgt voor een veilige verdeling van het gewicht van de lamp. Er zijn twee soorten trekontlasters:

trekontlaster plaatje De trekontlaster met schroefdraad, ook wel snoerstopper of klemnippel genoemd, maak je aan een fitting vast voor je het snoer vastzet voor een hanglamp. Zo voorkom je dat het gewicht van de lampenkap aan de metalen draadjes in de fitting gaat hangen. Sommige plafondkapjes werken ook met een trekontlaster. 

trekontlaster plaatje Een plaatje met drie gaatjes om snoer doorheen te rijgen heet ook trekontlaster. Je rijgt het snoer van een hanglamp door de onderste twee gaatjes voor je de kroonsteentjes vastzet. De trekontlaster hang je nu met het bovenste gaatje aan het haakje dat uit het plafondplaatje komt. Nu hangt het gewicht van de lamp aan snoer en plafond en niet aan de kroonsteentjes.