Loading...
Bag:(0)

Uw winkelwagen bevat geen artikelen.

LAMPENKAP GEHEIMEN

Een standaard lampenkap bestaat uit een metalen frame en hard plastic folie. Dit folie zit met dubbelzijdig tape aan het frame vast. Daarnaast kun je in principe van bijna elk materiaal een lampenkap maken, zolang het niet te zwaar is en hol van binnen is. 

Lampframesvaste lampenframes plooikappen plooikap

Een lampframe kunnen twee losse frames zijn of een vast frame. Ze zijn verkrijgbaar in allerei vormen. Bij losse frames heeft het bovenste frame een extra binnenkant voor een fitting. Meestal is dit een grote fitting. Wil je een kleine fitting dan zijn daar fittingverkleiners voor in de handel. Een stuk lampfolie houdt de frames op zijn plek. Voor kroonluchters en kleine lampvoeten zijn klemkapjes verkrijgbaar. Deze hebben geen fittinggat, maar een klem die direct op de gloeilamp zit. 

Een vast frame, ook wel plooikap genoemd,  is steviger dan losse frames. Nadeel is dat je aan de binnenkant van de kap de opstaande spijlen ziet. Die vallen echter weg tussen de plooien van stof, vandaar de naam plooikap. Een vast frame is ook erg handig voor het maken van een lamp van losse of zachte materialen. Een gebreide of gehaakte lampenkap bijvoorbeeld. Of een kap van takken of ander natuurlijk materiaal. Met een beetje fantasie maak je van elk materiaal een lampekap.

Naast vierkante en ronde plooikappen zijn de mooiste brocante kappen verkrijgbaar. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen. 

Hoe groot je lampenkap moet zijn lees je in ons artikel over maten van lampenkappen.

Lampfolie

Lampfolie is gemaakt van PVC. Daardoor is het stevig en toch buigbaar. Lampfolie is meestal als plakfolie te krijgen. Op de gelijmde zijde plak je de stof. Met tape of plakkend band zet je het folie op het frame. In onze lampenkap kits zit het plakfolie op maat in de verpakking, samen met het benodigde tape. Met de handige beschrijving maak je met je stof of behang in minder dan een half uur een eigen ontwerp  lampenkap. 

Dubbelzijdig plakband

Onmisbaar bij het maken van een lampenkap met een frame. Het dubbelzijdig tape komt op het metaal en de stof wikkel je daaromheen. Voor lampen heb je extra sterk dubbelzijdig tape nodig. 

emmerlamp lamp van emmer maken 101 woonideeenBijzondere lampenkappen

Zoals we hierboven al schreven kun je van elk materiaal dat hol is en niet te zwaar een lampenkap maken. Zo kun je een lamp maken van een oude vaas of porseleinen pot. Daarvoor heb je een gatenboor nodig. Voor een lamp met een grote fitting maak je een gat van 40mm, voor een kleine fitting is dat 30mm. Voor glas en porselein gebruik je een speciale glasboor. In een filmje leggen we uit hoe je een gat in glas boort. Voor hout of plastic gebruik je een gatzager voor hout. Een gat in metaal doe je met behulp van een gatzager voor metaal