Loading...
Bag:(0)

Uw winkelwagen bevat geen artikelen.

HELP MIJN FITTING DOET HET NIET

Wanneer je een fitting koopt krijg je hem soms niet open. Ook kan het zijn dat je een oude lamp wilt demonteren en het lukt niet om de fitting er af te krijgen. Wij leggen hier uit hoe je een fitting kan openkrijgen.

Onderdelen fitting

Een fitting bestaat uit drie onderdelen: de fittinghuls, de fittingbodem en het contacplaatje. Zie onderstaand plaatje. Heb je een fitting met een huls met buitendraad om een lampenkap bij te gebruiken dan heb je ook nog twee schroefringen. We hebben hier een E14 kleine fitting gebruikt, maar hetzelfde geld ook voor grote E27 fittingen. 

onderdelen fitting

Fitting kan niet open

Wanneer de fitting niet open kan, ligt dat meestal aan de beveiliging. Om te voorkomen dat een fitting makkelijk open gaat en het contactplaatje met daarop netstroom bloot komt te liggen, heeft de fitting een antis-schroef beveiliging. Dat is een klein metalen lipje dat in de fittinghuls achter plastic ribbels blijft steken. Om de fitting open te krijgen druk je met een schroevendraaier het lipje naar beneden. Met je ene hand hou je de bodem vast. Het is even oefenen, maar met je andere hand draai je terwijl je met de schroevendraaier op het lipje drukt met dezelfde hand de huls een slag naar links. Je hoort het dan klikken. 

fitting kan niet open

Fitting wil niet van lampvoet af

Wanneer je een oude lampvoet gaat opknappen kun je het beste de oude fitting vervangen. Een nieuwe fitting is niet echt duur en wel zo veilig. Eerst verwijder je de huls, zoals hierboven beschreven. Dan schroef je het draad uit het contactplaatje. (TIP: Laat de draden ook zitten als je het snoer wilt vervangen. Je kunt met de oude draden heel makkelijk het nieuwe draad door de lampvoet trekken. Draai daarvoor de metalen binnendraadjes van het oude en het nieuwe snoer in elkaar.) Tenslotte de bodem. Ook hierin zit een beveiliging. Een heel klein schroefje zorgt dat de groeven van de fittingbodem vast blijven zitten op het schroefdraad van het draadeind. Als je dat hebt verwijderd kun je de fitting van de lampvoet afschroeven. 

Fitting in elkaar zetten

Als je de nieuwe fitting weer in elkaar zet, zorg dan dat je de stappen in omgekeerde volgorde doet. Zo heb je straks een veilige lamp. Succes! 

Heb jij zelf ook fittingproblemen gehad of wil je iets anders kwijt op het gebied van lampen maken? Deel het op onze facebook pagina, dat vinden we leuk.

5 Artikel(en)

Stel een Aflopende Directie in
per pagina

Rooster  Lijst 

5 Artikel(en)

Stel een Aflopende Directie in
per pagina

Rooster  Lijst