Lampenmaken Blog

Boordevol inspiratie voor het maken van je eigen lamp info@lampenmaken.nl

Steampunk: stoere lampen

steampunk sepia

Je zou denken dat steampunk een nieuwe trend is. Het bestaat echter al een tijdje. In 2006 was de eerste steampunk conventie en in 2010 is het woord opgenomen in de Engelstalige variant van de Dikke van Dale. De laatste jaren zie je het steeds meer terug in interieur design en vooral in lampen.

Wat is steampunk?

Steampunk is een compleet verzonnen stijl, die voortkomt uit oude Science Fiction. Het is een mix van moderne techniek met de uiterlijke kenmerken van het Victoriaanse tijdperk. Dat speelde zich af in het Britse Rijk in de tweede helft van de 19e eeuw. Bij ons heette die periode de industriële revolutie. Twee voorbeelden van het gebruik van steampunk in films zijn Wild Wild West met Will Smith en recenter Alice in Wonderland met Johnny Depp.

Steampunk in het interieur

Vintage materialen bepalen de steampunk stijl. Metalen zoals koper en messing gecombineerd met leer, hout en glas. Het “binnenwerk” van producten mag zichtbaar zijn. Moeren en bouten, tandwielen en katrollen zijn dan ook populair. De kleuren zijn neutraal, zoals grijs, beige, bruin en zwart. Leer is onmisbaar, maar ook jute, hennep, wol en linnen zijn populair. Uiteraard wel ongekleurd. Aan de muur zie je sepia foto’s en oude landkaarten. Kijk eens op de website van de Roemeense bistro Joben, geinspireerd op de boeken van Jules Verne. Daar kun je enorm veel inspiratie opdoen.

Lampen in steampunk stijl

Wat het meeste opvalt aan steampunk lampen is dat de “gloeilamp” zichtbaar is. Gewoon zo aan een fitting of in een kooitje. Je hebt dan wel een mooie Edison stijl lamp nodig met een filament of andere mooie binnenkant. Onze Bailey Retro Fit ledlampen bijvoorbeeld hebben zo’n vintage look. Voordeel is dat ze een warme zachte gloed hebben en niet storend voor je ogen zijn.

In plaats van een standaard pendel zie je bijzondere oplossingen met katrollen, pijpmateriaal en scharen. Ook kettingen zijn terug van weg geweest.

Lampenkappen zijn bij voorkeur zwart van buiten met een koperen of messing voering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *