Lampenmaken Blog

Boordevol inspiratie voor het maken van je eigen lamp info@lampenmaken.nl

Drie lamptrends voor het voorjaar

woontrends verlichting voorjaar 2016

Heb jij ook zo’n zin in het voorjaar? Wij hebben alvast de nieuwste trends op lampengebied voor je gespot.

Paisley

paisley motiefHerinner je je Elle Woods nog in de film Legally Blonde 2? Op de vraag of ze het zeker weet antwoordt ze: “As sure as I am that nobody looks good in paisley.”. Daar zijn we het dan niet mee eens als het gaat om interieur. Paisley is helemaal terug en staat geweldig op een lampenkap.

Wat is paisley?paisley motief lampenkap maken

Het paisley motief is ontstaan in de bloeiperiode van het Perzische rijk en verscheen voor het eerst op stoffen in de 16e eeuw. De vorm lijkt het meest op een traan. Het kan per cultuur verschillen waar men het motief op vindt lijken. Een cashewnoot, een mango of een dadelpalm kiem. Een symbool voor vruchtbaarheid of een komkommer. Onder Amerikaanse quilters stond de vorm bekend als Perzische augurken. Ook wordt het gezien als een deel van het Chinese yin en yang symbool. De grote doorbraak van het paisley motief in Europa kwam met de import van cashmir shawls.

Paisley lampenkap

Fleurige stoffen, bloemen en dus ook paisley motiefjes kunnen weer in het interieur. Daar ga je blij van winkelen. Koop wat extra stof naast de stof die je nodig heb voor je lampenkap kit. Maak daar een paar kussens van en je kamer is snel weer in de nieuwste stijl. Op Stoffen.net vind je veel leuke paisley stoffen die je online kunt kopen, zoals deze Panama Indira van 90% katoen en 10% linnen. Fantastisch toch om daar een lampenkap van te hebben?

 

Natuurlijke vormen van hout gebruiken

stronk hout lampvoetWe hebben al eens een aantal voorbeelden gegeven van lampen die je kunt maken met een tak en een lampvoet van een stam hout op een betonnen voet. De laatste tijd zie je steeds meer dat hele boomstronken tot lamp worden omgevormd.

Ledlamp bron van inspiratie

Sinds we ledlampen hebben is het gebruik van materialen enorm veranderd. Moest je er eerst ook niet aan denken om die hete gloeilampen in droog hout te gebruiken? Een goede kwaliteit ledlamp blijft koel en de fitting wordt beperkt warm. Je hebt dus ook minder afstand nodig tussen lamp en kap. Daardoor barst het tegenwoordig van de mogelijkheden om lampen te maken van bijzondere materialen.

Op onze pinterest pagina hebben we een bord met ideetjes om van oud hout lampen te maken. Neem eens een kijkje.

 

Lampvoet van een fles

Helemaal hip: een grote fles van helder glas als lampvoet. Je ziet het decoratieve snoer zitten in of achter de fles. Daardoor kun je de lamp eenvoudig naar je eigen smaak maken. Landelijk met een natuurlijk linnen snoer en een rieten kap bijvoorbeeld. Of brocante met een gedraaid ivoor snoer en een kanten lampenkap. Het onderstaande voorbeeld is gemaakt door Jeannine van de Concrete Cottage. Ze heeft het snoer via een grote kurk langs de fles laten hangen. Je kunt natuurlijk ook een gaatje in de zijkant van de fles boren met een glasboor en een fitting bovenop de hals vast kitten. Denk aan een veiligheidsbril en -handschoenen als je in glas boort. Voordeel van boren in de fles is dat je snoer mooi van binnen door de fles heen hangt.

lampvoet van fles van glas

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *